Вся правда про дієти: Ксенія Ейнер на D1
Лікар дієтолог-ендокринолог вищої категорії лікувально-оздоровчого центру “Ala Atlantis” Ксенія Ейнер доєдналася до спілкування у програмі “Здоров’я UA” на D1.
Про дієти загалом.
Важливо не те, що з’їсти, а коли з’їсти та у якому настрої. Треба структуризувати своє харчування. Саме слово дієта з грецької перекладається як “образ життя, образ харчування”. Сучасна дієтологія має на увазі раціоналізацію, індивідуалізацію та безпеку харчування. Те, що стосується різних модних дієт, мають цього дотримуватися. Наприклад, кето-дієта. Вона добре допомагає скинути вагу, та чи безпечно? Тут є обмеження вуглеводів, за рахунок чого організм відчуває енергетичне голодування. При цьому є накопичення кетонових тіл. Тому, якщо у людини вже є порушеннями обміну вуглеводів, то ризик — потрапляння до реанімації. Тому, це небезпечна дієта. Є дієта Дюкана, вона також обмежує вуглеводи. Всі сучасні дослідження по харчуванню на перше місце ставлять правильне харчування, яке знизить серцево судинні захворювання. Інтервальне голодування — найближче до реальності, але також носить певну індивідуалізацію. Важливо правильно наповнити періоди харчування, щоб бути у гарному самопочутті.
Про відмінності дієти та правильного харчування.
Дієта і має бути правильним харчування. Правильне харчування — це оптимальний варіант дієти. Обмеження продуктів — це релукційіі дієти. Вони розглядаються на короткий строк, як лікувальні, та вимагають виключення певного продукту. До речі, безлактозні та безглютенові дієти — вони реуеціонні, але не корисні. Вони не можуть бути рекомендовані широким масам. Молочний білок є найбільш засвоюваним, і відмовитися від нього повністю не є правильним.
Про дієтологію.
А Україні лікар-дієтолог займається зняттям проб у харчоблоці та складання меню раскладіав. В інших країнах все інакше. Там дієтолог є повноправним членом дисциплінарної команди, який займається веденням та лікуванням пацієнта.
Про боротьбу з зайвою вагою.
Останніми десятиріччями стало зрозуміло, що гормональна тканина — це складний гормональний орган, який грає важливу роль у підтримці енергетичного балансу та гомеостазу (саморегуляції). Якщо людині сказати, що ось вона схудне і всі проблеми зникнуть — це буде не правда. Тому що у людині вже маються серйозні відхилення. Багато які гормони жирової клітини вже вивчені, багато на стадії вивчення, і всі вони мають вплив на всі органи та системи, в в тому числі, на центральну нервову систему. Ми не досягнемо нормалізації гормонального фону без позбавлення зайвої жирової тканини, і так само — нормалізуючи лише гормональний фон ми не отримаємо бажаного ефекту.
Про марафони зі схуднення.
Худнуть не всі. Ті хто не худне, потім йдуть до ендокринолога. Та багатьом вдається. Це нас систематизує та навчає. Якщо розглядати марафон, як курс навчання — це ефективно. І коли людина маючи знання з дієтології веде людину, то ця людина нормалізує свою вагу. Та закінчився марафон — закінчилося правильне харчування. Тож треба вводити правила харчування в повсякденне життя. Треба не забувати про індивідуалізацію.
Про підрахунок калорій.
У 19 столітті американський лікар-хімик ввів поняття калоражу продуктів. І було проведено багато досліджень. Фізики-біологи зазначили, що калораж продуктів не враховує фізіологічні особливості травлення людини. Після цього було дослідження на кролях та щурах — дві групи годували сирим та вареним бататом. І та група, що споживала сирий — схудла, а та, що варений — набрала вагу. Калораж продуктів був однаковий. Тоді заговорили про те, що стан прлдукта має роль та різний калораж. Потім вже було дослідження, де підрахунок калорій взагалі обозначили, як такий, що грає негативну роль. Всюди важливою є особливість метаболізму. Тож, слід дотримуватися структури харчування, а не підрахунку калорій.
Про утримання ваги.
Людину потрібно навчити правильно харчуватися. Питання утримки ваги — це питання бажання людини. Це навчання людини азам дієтологічних знань.
Про запивання їжі.
Якщо ми випиваємо холодну воду після їжі, то може виникнути відчуття заповненості шлунку. Тому краще випити основну частину води перед прийомом їжі. Але якщо прочитати хочеться запити — то можна взяти теплу воду. Це може бути теплий чай без цукру або компоту. До 100 мл.
Про прискорення метаболізму.
Чи потрібно його прискорювати? Задача не прискорити, а врівноважити процеси синтезу та процеси розпаду. Коли ми говоримо про прискорення, не треба забувати про анаболізм та катобалізм, урівноважуємо та отримуємо гарні результати.
Увага: не забувайте про рубрику “Питання від глядача”. У коментарях до цієї програми на Facebook та YouTube ви можете звернутися до гостя нашого наступного ефіру. Рівно за тиждень ми будемо спілкуватися про захворювання щитоподібної залози. Тож, питайте все, що вам цікаво, і вже за тиждень ваші питання потраплять до спеціаліста. Бережіть себе і своє здоров’я.
Відповіді на питання, які лікарі не встигають дати в ефірі, можна переглянути в сторіс на Instagram-сторінці клініки.
Бережіть себе і своє здоров’я.