Суспільство

Як зберегти продукти без світла?

Відключення світла стали частиною життя українців. І зараз, коли продовжується російський терор, графіки відключення електроенергії вже не планові, а екстрені. Звісно, без гаджетів та телевізора людина прожити може. А от холодильник, який ми дбайливо поповнюємо продуктами “на всяк випадок” викликає тривогу. Звісно, погода за вікном холоднішає день у день, але до великих морозів, при яких можна було зберігати продукти на балконі — ще далеченько. Отже, будемо розбиратися разом, як зберегти продукти без світла.

Сире м’ясо можна тримати в холодильнику в належному пакуванні не більше п’яти днів, приготоване — 3–5 днів. Від 0°C до 2°C. Якщо вимкнули електроенергію, а на вулиці мінусова температура, то кожен шматок оберніть папером, а потім рушником, складіть щільно у металеву ємність та виставте на вулицю. Можна використовувати термосумки. Також із будь-якого м’яса можна зробити тушонку. Така консервація, звісно, за правильних умов приготування, буде мати термін придатності до 3 років. Також можна скласти м’ясо в каструлю чи скляні банки та добре пересипати сіллю. Або можна зробити сольовий розчин – на 500 мл холодної води 10 ст. л. солі. Аби потім вживати таке м’ясо, попередньо його потрібно вимочити у воді, щоб позбутися зайвої солі.

Сиру рибу, а також морепродукти за тих же температур тримають у холодильнику не більше двох днів. Практично з будь-якої риби можна зробити рибні консерви чи подовжити термін придатності за допомогою солі. Зробити це просто: очистьте рибу від луски, приберіть нутрощі та зябра, помийте та добре висушіть паперовим рушником. Складіть у металеву ємність, добре пересипаючи сіллю. Поставте у прохолодне місце. Потім таку рибу можна вимочити у воді висушити. Сушена риба має довгий термін придатності та не потребує спеціальних умов зберігання.

Зелень і листя салату залишаться свіжими протягом чотирьох діб, якщо їх зберігати сухими в закритому пластиковому пакеті.

Гриби зберігаються до п’яти діб, причому їх бажано обгорнути папером, а потім — поліетиленом.

Масло оберніть пергаментним папером, складіть у ємність та залийте холодною трішки підсоленою водою. Накрийте зверху тарілкою, а на неї поставте щось важке. Виставте ємність на вулицю, якщо мінусова температура, спустіть у льох, підвал або виберіть інше прохолодне місце.

Свіжа птиця без заморозки починає псуватися вже через два дні.

Упаковані сосиски та сардельки можуть залишатися охолодженими до двох тижнів, відкритими — не більше одного. Температура від 0°C до 6°C.

Напівкопчена ковбаса має довші терміни зберігання, вона за +5°C – +8°C може зберігатися 12 діб.

Молоко, сир та сметана. Щоб продовжити термін придатності молока, прокип’ятіть його, додавши ½ ч. л. соди на 3 л. Потім перелийте у сухі чисті банки. Сир перекладіть у скляні банки, а потім помістіть їх у холодну воду. Те ж саме зробіть із баночками сметани. Також сир добре зберігається без холодильника, але його обов’язково потрібно скласти у пакет та добре завернути, аби він не підсушувався.

Яйця зберігаються 4–5 тижнів, а зварені круто — не більше одного. При чому для свіжих яєць холод не обов’язковий. Вони здатні витримати 10°С-20°C.

За встановленими санітарними нормами протягом доби ви можете спокійно зберігати готові страви за температури до +5°C. Смажене м’ясо — 48 годин. Температура нижче +4°C подвоює ці терміни.

Хліб. Якщо вимкнули електроенергію та він почав псуватися, зробіть сухарі. Поріжте довільними шматками та розкладіть на деко, аби шматки не торкалися один одного. Виставте деко в добре провітрюване приміщення. На наступний день у вас будуть сухарі. Їх можна посипати сіллю до смаку.

ДОДАТКОВО

Якщо електроенергію вже відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери зачиненими. Протягом 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці та 24 годин у напівпорожній морозилці продукти залишаються безпечними.

Не перевіряйте їжу на смак. Якщо маєте сумніви щодо її безпечності краще викиньте її відразу. Також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду. Також відправте до смітника будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.



Back to top button