Як відновити організм, що таке правильний раціон та в чому важливість води: Катерина Свистун на D1
Сімейний лікар, дієтолог Катерина Свистун доєдналася до спілкування у прямому ефірі на D1.
Про початок роботи з дієтологією.
Дієтологією я почала цікавитися давно, в 20 років я важила на 30 кг більше, ніж зараз. А мені хотілося виглядати гарно, бути стрункою. Тому я почала цікавитися цим питанням. І всі дієти, які існують, я, мабуть, спробувала. Навіть голодувала. І коли я одного разу втратила свідомість в магазині, то зараз я точно знаю, що працює дієта тільки тоді, коли ми їмо, але коли їмо корисну їжу.
Про правильний раціон.
Дієт існує багато, більше ніж 28 тисяч різноманітних раціонів. Та з власного досвіду я раджу не обмежувати себе в раціоні. Всі обмеження будуть вести до підвищеного рівня стресу. Багато кому тяжко перейти на правильне харчування, але я рекомендую почати хоча б з режиму.
Про харчову тарілку.
Весна — це перехідний період, і у нас трапляється перебудова в організмі. Змінюється гормональний фон, знижується імунітет. І важливо почати з харчування. Перша група продуктів, це ті які знижують стрес — це чорний шоколад, в ідеалі без цукру. Далі — горіхи, це класне джерело енергії. Найкращим горіхом вважають волоський горіх. Далі — броколі, які мають у складі вітаміни групи Б. І мій улюблений фрукт — авокадо. Він знижує тиск і таким шляхом заспокоює. Друга група, це продукти для імунітету. Це ягоди та всі овочі та фрукти червоного та помаранчевого кольору. Ранні овочі та фрукти містять нітратів в 2-3 рази більше, ніж овочі по сезону. Нітрати знижують рівень йоду, знижують засвоєння вітамінів групи А, вони небезпечні для дітей, для людей похилого віку. Але якщо знати, як правильно обробляти овочі, робити бланшування, запікання — вони стають вже не такими небезпечними.
Про відновлення організму після зими.
Спочатку треба сходити до сімейного лікаря. Здати аналізи, подивитися дефіцити та відновити себе зсередини.
Про під’їдання.
Під’їдання під час переглядів чого-небудь — це звичка. З нею треба працювати, сходити до психолога чи психотерапевта.
Про ідеальну вечерю.
Наша вечеря — це третій основний прийом їжі. І її мета — наситити нас перед сном. Вона має складати приблизно 20% від вашого щоденного раціону. Якщо ви бажаєте схуднути, то ваша вечеря має складатися з білку тваринного, клітковини та жирів. Наприклад, стейк з риби, овочевий салат (а він має бути на кожному прийому їжі), а жири — салат можете заправити.
Про воду зранку.
Якщо людський організм порівняти з машиною, то харчування — це паливо, а вода — мастило для двигуна. Якщо двигун буде працювати погано, то далеко ми не поїдемо. Зранку я рекомендую пити за півгодини до сніданку. Якщо є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, пийте теплу воду, якщо бажаєте запустити метаболізм — трошки прохолодну. Достатньо одного стакану.
Про олії.
Є правило: смажити ми можемо тільки на кокосовому рафінованому, олії соняшника, рапсовій олії, тобто, ті олії, що мають велику кількість димлення. А заправляти салати можна не рафінованими оліями.
Про топ-3 весняних страв та напоїв.
Вода, гречаний чай та кисломолочні продукти, тобто, йогурти, кефіри, ряжанки. Що стосується страв, я перерахую топ-3 продукти. Це буряк, авокадо та квашена капуста.