Суспільство

Суп харчо класичний з рисом: рецепт

 

За цим рецептом виходить класичний суп харчо з яловичиною та рисом: смачний, наваристий, ситний суп по-грузинськи.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • Вода — 2.5 л
  • Яловичина (на кістці) — 400 г
  • Помідори — 3 шт
  • Часник — 2 зубчики
  • Цибуля — 1 шт
  • Стебло селери — 1 шт
  • Рис — 4 ст.л.
  • Кріп за смаком
  • Запашний перець — 5 шт
  • Базилік (сушений) — 0.5 ч.л.
  • Паприка — 0.5 ч.л.
  • Хмелі-сунелі — 0.5 ч.л.
  • Перець чилі (маленький шматочок) — за смаком
  • Сіль — за смаком

ГОТУЄМО

  1. М’ясо очистіть від усього зайвого, вимийте під проточною водою та обсушіть від надлишків вологи. Якщо потрібно, зріжте м’ясо з кістки. Можете нарізати його на порційні шматки середньої величини.
  2. М’ясо разом із кісткою перекладіть у каструлю. Додайте цілу очищену цибулину, стебло селери, запашний перець та сіль. Влийте воду та доведіть на плиті до кипіння, періодично знімаючи піну. Варіть на слабкому вогні 1,5 години (у кого є скороварка – варіть 50 хвилин).
  3. Готовий бульйон процідіть, щоб він залишився чистим, без домішок.
  4. У сковороді на олії обсмажте варене м’ясо протягом 5 хвилин, потім влийте в сковороду 3 столові ложки бульйону, накрийте кришкою і тушкуйте 10 хвилин на слабкому вогні.
  5. Помідори обдайте окропом, зніміть шкірку. Помідорну м’якоть наріжте кубиками та додайте до м’яса. Тушкуйте ще 10 хвилин.
  6. Часник очистіть та пропустіть через прес.
  7. У каструлю з бульйоном додайте смажене м’ясо з овочами. Поставте каструлю на плиту і доведіть її до кипіння. Варити 5 хвилин.
  8. Рис добре промийте, злийте зайву воду. Перекладіть рис у бульйон. Варіть суп 10 хвилин.
  9. Додайте в суп спеції та часник. Варіть ще 3 хвилини та приберіть з вогню. Дайте настоятися супу під кришкою близько 10 хвилин. Поки суп настоюється, вимийте та порубайте зелень (кріп, петрушку, кінзу).
  10. Додайте свіжу зелень у каструлю або краще розкладіть її по тарілках безпосередньо перед подачею. Це додасть нотку свіжості.

ДОДАТКОВО

Замість стебел селери можете взяти корінь селери або петрушки.

Замість свіжих помідорів можете взяти консервовані томати у власному соку.

Для приготування краще використовувати нейтральну до смаку фільтровану або бутильовану воду. Якщо ви використовуєте воду з-під крана, майте на увазі, що вона може надати страві неприємного характерного присмаку.

Вказану в рецепті кількість води можна зменшити або збільшити за вашим бажанням, залежно від того, густий або рідкий суп ви бажаєте отримати.

Яловичину можна замінити будь-який інший вид м’яса, який вам більше подобається. Але врахуйте, що час приготування, а також смак та калорійність страви зміняться. Свинина і баранина зазвичай жирніші за яловичину, а куряче філе або індичка – більш пісні. При цьому час приготування залежить не тільки від виду м’яса, а й від того, яка частина туші використовується і наскільки старе чи молоде м’ясо.

 



Back to top button