ДніпроСуспільство

Пишемо гастрономічну історію України разом: Олена Булах на D1

Голова ГО “Асоціація рестораторів та готельєрів м. Дніпро” Олена Булах доєдналася до спілкування у прямому ефірі на D1.

Про гастрономічний благодійний конкурс “Гарбузовий маєток”.

Ми помітили, що мешканцям України треба щось цікаве, патріотичне, те, що зображує їхню культуру. Я зупинила свій вибір саме на гарбузі. Почала збирати довідки і багато чого про цей продукт дізналася. Так виник момент першого конкурсу, який ми провели на території митної академії. Конкурсанти показали, що з гарбуза можна варити не тільки кашу. Плюс цього конкурсу, що ми змогли долучити до нього дітей. Далі було прийняте рішення підняти цю тему на рівень Всеукраїнського конкурсу. Я трохи перепрацювала положення, бо були як аматори, так і професіонали. Ми маємо підтримати кулінарний фронт України. Культура та гастрономічна історія України є, вона розвивається та зростає. Наша задача ще й показати, що використання локальних продуктів — це дійсно добре. Гарбуз — це українська гастрономічна зброя. Фінал нашого конкурсу 15 лютого. За результатами — всі рецепти, які не повторюються, ввійдуть в електронну книгу. Називатися вона буде “Гастрономічний код нації. Гарбуз”. Мінімальний тираж у 50 екземплярів ми надрукуємо, і це буде значимий подарунок для наших конкурсантів.

Про учасників конкурсу.

65 рецептів вже є, і ще вони йдуть, точна кількість учасників буде відома 15 грудня. Мені здається, що до 250 учасників ми дійдемо. Мені приємно, що людям відгукуються мої ідеї.

Про процес оцінки.

Конкурс онлайн, і спробувати страву ми не можемо. І в тому і є професійність шеф-поварів, які будуть оцінювати. Вони будуть оцінювати складність рецепту, техніку готування, автентичність та зовнішній вигляд. За результатами, коли журі обере переможців, ми запропонуємо їм на фінал зібратися та принести свої страви.

Про гастрономічну культуру на Дніпропетровщині та в Україні.

Війна несе свій відбиток, та ми спілкуємося з фермерами, і той момент, як вони включилися в роботу, проєкт “Сади перемоги” — це дуже показова річ. Вони засадили багато капусти, гарбузів, яблук, буряк. На гастрономію сильно вплинув сировинний момент. Зараз повари почали використовувати веганські моменти. Багато буряка, моркви. Зараз ми маємо розвивати гастрономічний туризм на Дніпропетровщині. У нас для цього є все. Ми говоримо про локальні крафтові продукти. Наприклад, сири. Той же козиний стр буде всюди різний, бо всюди різні температури, вода та трава. І наші громади зараз питають у наших шеф-поварів — що нам посадити, що нам виростити. Ми приходимо саме до використання локальних продуктів. Взагалі, кожне друге блюдо України можно номінувати на нематеріальну спадщину ЮНЕСКО.



Back to top button