Суспільство
Хліб з насінням: рецепт
Хліб виходить дуже смачним, з дуже апетитною хрусткою скоринкою. Насіння можна брати на свій смак, також можна додати його і в саме тісто.
ІНГРЕДІЄНТИ
- Для тіста:
Пшеничне борошно — 2.5 стакана
Житнє борошно — 50 г
Пшеничні висівки — 30 г
Сироватка (можна взяти воду чи молоко, чи суміш води та молока) — 1 стакан
Кухонна сіль — 1 ч.л.
Мед — 1 ст.л.
Дріжджі (свіжі пресовані або 1 ч.л. сухих активних дріжджів) — 10 г
Рослинна олія — 1 ст.л.
Насіння (кунжут, насіння льону, насіння соняшнику) — 100 г - Для змащування:
Яйця (для змащування верху) — 1 шт
ГОТУЄМО
- Для приготування тіста борошно житнє та пшеничне просіюємо, додаємо висівки.
- У борошняній суміші робимо лунку, вливаємо в неї нашу сироватку (не забуваємо, що сироватка чи будь-яка інша рідина має бути теплою, замість сироватки можна взяти просто воду чи молоко чи суміш води та молока), додаємо мед та дріжджі.
- Залишаємо хвилин на 5, щоб дріжджі розчинилися.
- Тепер додаємо сіль та рослинну олію (також у тісто можна додати трохи насіння або горішків до смаку) і замішуємо м’яке тісто. Борошна може знадобитися трохи більше, орієнтуйтеся на тісто, якщо раптом воно вийшло занадто жорстким, додайте пару ложок води. Готове тісто залишаємо для підйому хвилин на 40-60.
- Тісто добре обминаємо та формуємо хліб.
- На стіл висипаємо наше насіння (можна використовувати насіння, горіхи або прянощі, наприклад, кмин, коріандр, обирайте, що любите).
- Сформований хлібець змащуємо зверху яєчним білком.
- Потім змащеною стороною перевертаємо на насіння. У такому вигляді хлібець перекладаємо на лист і залишаємо для підйому приблизно на годину. Часу може піти більше або менше, залежно від температури у приміщенні, наявності протягів та активності дріжджів.
- Перед випіканням на хлібці можна зробити один надріз центром, але це зовсім не обов’язково.
- Випікаємо хліб у розігрітій духовці спочатку при 200С з парою (для цього на низ духовки ставимо деко з окропом) 15 хвилин, далі витягаємо деко з водою і зменшуємо температуру до 170С і випікаємо ще 25-30 хвилин. Готовому хлібу даємо повністю охолонути!