Суспільство

Хліб з насінням: рецепт

Хліб виходить дуже смачним, з дуже апетитною хрусткою скоринкою. Насіння можна брати на свій смак, також можна додати його і в саме тісто.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • Для тіста:
    Пшеничне борошно — 2.5 стакана
    Житнє борошно — 50 г
    Пшеничні висівки — 30 г
    Сироватка (можна взяти воду чи молоко, чи суміш води та молока) — 1 стакан
    Кухонна сіль — 1 ч.л.
    Мед — 1 ст.л.
    Дріжджі (свіжі пресовані або 1 ч.л. сухих активних дріжджів) — 10 г
    Рослинна олія — 1 ст.л.
    Насіння (кунжут, насіння льону, насіння соняшнику) — 100 г
  • Для змащування:
    Яйця (для змащування верху) — 1 шт

ГОТУЄМО

  1. Для приготування тіста борошно житнє та пшеничне просіюємо, додаємо висівки.
  2. У борошняній суміші робимо лунку, вливаємо в неї нашу сироватку (не забуваємо, що сироватка чи будь-яка інша рідина має бути теплою, замість сироватки можна взяти просто воду чи молоко чи суміш води та молока), додаємо мед та дріжджі.
  3. Залишаємо хвилин на 5, щоб дріжджі розчинилися.
  4. Тепер додаємо сіль та рослинну олію (також у тісто можна додати трохи насіння або горішків до смаку) і замішуємо м’яке тісто. Борошна може знадобитися трохи більше, орієнтуйтеся на тісто, якщо раптом воно вийшло занадто жорстким, додайте пару ложок води. Готове тісто залишаємо для підйому хвилин на 40-60.
  5. Тісто добре обминаємо та формуємо хліб.
  6. На стіл висипаємо наше насіння (можна використовувати насіння, горіхи або прянощі, наприклад, кмин, коріандр, обирайте, що любите).
  7. Сформований хлібець змащуємо зверху яєчним білком.
  8. Потім змащеною стороною перевертаємо на насіння. У такому вигляді хлібець перекладаємо на лист і залишаємо для підйому приблизно на годину. Часу може піти більше або менше, залежно від температури у приміщенні, наявності протягів та активності дріжджів.
  9. Перед випіканням на хлібці можна зробити один надріз центром, але це зовсім не обов’язково.
  10. Випікаємо хліб у розігрітій духовці спочатку при 200С з парою (для цього на низ духовки ставимо деко з окропом) 15 хвилин, далі витягаємо деко з водою і зменшуємо температуру до 170С і випікаємо ще 25-30 хвилин. Готовому хлібу даємо повністю охолонути!


Back to top button