Суспільство
Хліб у рукаві для запікання: рецепт
Хрумкий, рум’яний, повітряний, м’який, смачний, простий! Хліб у рукаві для запікання не потребує додаткових пристроїв – його можна запікати прямо на деко.
ІНГРЕДІЄНТИ
- Вода — 400 мл
- Цукор — 1 ч.л.
- Свіжі дріжджі — 25 г
- Сіль — 1.5 ст.л.
- Пшеничне борошно — 650 г
- Рослинна олія (3 ст. ложки в тісто, 2 ст. ложки для роботи) — 5 ст.л.
ГОТУЄМО
- У миску налийте чисту теплу воду та розкришіть у неї свіжі дріжджі.
- Всипте в миску з дріжджами та водою цукор. Все перемішайте до розчинення цукру та дріжджів, залиште в теплому місці на 15 хвилин. За цей час дріжджі повинні почати працювати і на поверхні з’являться бульбашки. Якщо цього не сталося, дріжджі доведеться замінити, вони швидше за все зіпсувалися.
- Всипте в миску сіль, влийте 3 столові ложки олії та перемішайте до повного розчинення. Зазвичай до тіста додають сіль великого помелу, так як дрібної легко пересолити.
- Просійте борошно в миску з рідиною. Це дозволить позбутися сміття, якщо такий був, і наситить борошно киснем. Врахуйте, що борошна у вас може піти більше чи менше. Орієнтуйтесь за консистенцією тесту.
- Замісіть м’яке, не липке тісто. Тісто треба вимішувати не менше 4-5 хвилин, щоб звільнити клейковину на змащеній олією поверхні. Глибоку миску змастіть олією і покладіть тісто.
- Накрийте миску з тістом і поставте у тепле місце для підйому на 1-1.5 години. Дуже зручно для цього використовувати мультиварку, якщо в ній є режим “Мультипекар” або на ній можна вручну виставити температуру 45 градусів і час.
- Потім тісто добре обомніть для видалення бульбашок вуглекислого газу, який утворюється в процесі роботи дріжджів.
- Знову покрийте миску і приберіть тісто приблизно на 40-50 хвилин.
- Робочу поверхню столу посипте трохи борошном і перекладіть тісто, що підійшло. Руками розімніть його у прямокутник.
- Заверніть тісто в рулет і защипайте край. Зробіть насічки гострим ножем на поверхні батона.
- Перекладіть хлібний батон у рукав для запікання і зав’яжіть обидва кінці. Покладіть на деко або у форму для запікання. Залишіть батон у теплому місці для вистоювання приблизно на 15 хвилин.
- Поставте форму із хлібом у холодну духовку та встановіть температуру близько 180 градусів. Випікайте батон протягом 50-60 хвилин до готовності. Точний час та температуру запікання визначайте за духовкою. Вийміть готовий батон із духовки та одразу видаліть рукав для запікання. Накрийте хліб рушником і залиште до повного остигання.