Суспільство

Домашній хліб на сковороді: рецепт

Продовжуємо хлібний тиждень. Простий, швидкий, доступний — рецепт домашнього хліба на сковороді врятує вас у ситуаціях, коли потрібно випікати за відсутності духовки.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • Вода — 500 мл
  • Сухі дріжджі — 5.5 г
  • Сіль — 1 ч.л.
  • Цукор — 1 ч.л.
  • Борошно (може піти і більше, і менше) — 500 г
  • Рослинна олія (для змащування сковороди) — 1 ч.л.

ГОТУЄМО

  1. Візьміть велику миску, тіста вийде багато. Підігрійте воду до теплого стану. Температура повинна бути близько 38°, на дотик вона приємно тепла. Саме в такій воді дріжджі активуються і почнуть діяти, у холоднішій вони не прокинуться, у гарячій загинуть. Висипте у воду дріжджі, цукор та сіль. Перемішайте.
  2. Почніть всипати борошно порціями, просіюючи його через сито. Це наситить борошно повітрям і зробить тісто м’яким і пухнастим. Після кожної порції ретельно перемішуйте тісто. Щоразу тісто ставатиме густішим.
  3. Потім продовжіть заміс руками. Можна скористатися міксером, але якщо ми печемо хліб без духовки, то хай будуть руки. Продовжуйте всипати борошно, але вже потроху. Дивіться по тісту, воно не повинно бути дуже рідким, але і занадто тугим його робити не треба. Як тільки тісто почне відлипати від рук, заміс припиніть.
  4. Готове тісто зберіть у кулю, накрийте миску і поставте у тепле місце на годину для підйому.
  5. За годину тісто має зрости вдвічі. Злегка обомніть його.
  6. Візьміть сковороду з товстим дном, це важлива умова того, що хліб добре пропечеться. Змастіть дно і стінки сковороди олією.
  7. Викладіть тісто в сковороду, руками рівномірно розподіліть його на дно. Накрийте кришкою сковороду і залиште ще на півгодини.
  8. Тісто знову підніметься. Увімкніть плиту на найменший із можливого вогонь. Поставте сковороду, накрийте кришкою. Смажте хліб близько півгодини. Слідкуйте за ним, щоб він не підгорів. Краще якщо кришка буде прозорою, зайвий раз не піднімайте її, щоб хліб добре піднявся.
  9. Коли одна сторона добре підрум’яниться, переверніть хліб на іншу. Смажте хліб ще півгодини, але вже без кришки.
  10. Готовий хліб вийміть із сковороди і загорніть у рушник на годину. За годину хліб охолоне і його можна буде їсти.


Back to top button