ДніпроСуспільство

Діагностика та лікування захворювань ШКТ: Василь Сулима на D1

Лікар-гастроентеролог вищої категорії лікувально-оздоровчого центру “Ala Atlantis” Василь Сулима доєднався до спілкування у програмі “Здоров’я UA” на D1.

Про діагностику гастроентерологічних захворювань.

Це загальний аналіз крові, біохімічні аналізи, УЗД органів черевної порожнини та інші.

Про поширені захворювання.

Зараз, коли важкі часи та нездорове часом харчування, по всім напрямкам збільшуються проблеми з шлунково-кишковим трактом. Це і захворювання шлунка, стравоходу, печінки, кишківника. Все росте.

Про причини захворювань.

Стреси, вживання алкоголю, паління, нездорове харчування та й загалом нездоровий спосіб життя.

Про лактазну недостатність та целіакію (глютенову непереносимість).

У дитячому віці, до року, ця недостатність 6-8%, у підлітковому віці — 2-4%, у дорослих — 1,5%. Вторинна недостатність виникає частіше, через здоров’я, через стресові ситуації.

Про харчову алергію.

Вона досить часто зустрічається. Зазвичай, вона виникає до молока, до білків риби, яєць та найпоширеніших виробів з них. Після обстеження призначається лікування антигістамінними препаратами, дієтою.

Про жовчогінні.

Застій жовчі є, це правда, та слід уточнити, чи є ця проблема, чи її немає. І починати треба зі здорового харчування, препаратами лікуватися можна лише за встановленою причиною виявленої проблеми. Застій жовчі визначається на УЗД.

Про правильне харчування.

Основних має бути 3 прийоми їжі та 2 перекуси. Продукти — чим натуральніші, тим краще. На сніданок обов’язково має бути каша, білки, салат і чай з бутербродом. Каша корисна і під час обіду. Увечері каша вже не зовсім бажана, тут рекомендовані овочі та білки (м’ясо, риба, сири, яйця, бобові, горіхи). Краще всього — за 2-3 години до сну.

Про рефлюкс жовчі.

Це зворотній закид, виникає він і при нерегулярності харчування, і при однобічному харчуванні, і при стресах. Там бажано провести необхідні обстеження, а потім приступати до корекції.

Про гастрит.

Нерегулярне харчування, зловживання смаженим, гострим — все це веде до запальних процесів. Лікувати його слід в обов’язковому порядку. Все це робиться по міжнародним протоколам — прийомом антибіотиків до 14 днів.

Про захворювання через стреси.

Якщо пацієнт звертається до гастроентеролога з проблемою, то починає роботу звичайно гастроентеролог. Але все бажано робити з психологом. Він допоможе розгледіти неврогенні причини.

Увага: не забувайте про рубрику “Питання від глядача”. У коментарях до цієї програми на Facebook та YouTube ви можете звернутися до гостя нашого наступного ефіру. Рівно за тиждень ми будемо спілкуватися з дієтологом-ендокринологом. Тож, питайте все, що вам цікаво, і вже за тиждень ваші питання потраплять до спеціаліста. Бережіть себе і своє здоров’я.

Відповіді на питання, які лікарі не встигають дати в ефірі, можна переглянути в сторіс на Instagram-сторінці клініки.

Бережіть себе і своє здоров’я.



Back to top button