Суспільство

Борщ зі свининою: рецепт

Наваристий, найсмачніший, найпростіший і правильніший! Червоний борщ зі свининою – класика української кухні.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • Картопля — 300 г
  • Капуста — 300 г
  • Перець чорний мелений, сіль — за смаком

ЗАЖАРКА:

  • Сіль — за смаком
  • Морква — 1 шт
  • Буряк — 1 шт
  • Томатна паста — 2 ст.л.
  • Рослинна олія — 2 ст.л.
  • Цукор — щіпка

БУЛЬЙОН:

  • Вода — 2 л
  • Свинина (краще на кістці) — 500 г
  • Стебло селери — 1 шт
  • Цибуля — 1 шт

ГОТУЄМО

  1. Помийте свинину, обсушіть паперовими рушниками. Очистіть від лушпиння цибулю. Стебло селери промийте і розріжте на дві частини.
  2. У каструлю покладіть цілу цибулину, селерк і цілим шматком м’ясо. Налийте фільтровану воду. Не використовуйте водопровідну воду, оскільки смак постраждає. Поставте на середній вогонь.
  3. Коли бульйон закипить, зменшіть нагрівання до мінімального та варіть близько 1 години (до готовності свинини). Обов’язково знімайте піну, що утворюється.
  4. Білокочанну капусту очистіть від верхніх млявих і потемнілих листочків. Відріжте приблизно третину качана. Тонко наріжте ножем або на спеціальній тертці для капусти.
  5. Картоплю помийте, очистіть, наріжте невеликими кубиками.
  6. З бульйону дістаньте м’ясо і перекладіть його в миску. Сам бульйон процідіть. Овочі, які в ньому варилися, більше не знадобляться, їх можна викинути. Доведіть до кипіння бульйон і додайте нарізану картоплю. Варіть приблизно 10 хвилин після закипання.
  7. Свинину наріжте невеликими шматочками.
  8. Поверніть свинячі скибочки в бульйон. Знову доведіть до кипіння.
  9. Підготуйте все для смаження. Очистіть моркву та буряк. Наріжте їх тонкими брусочками (або натріть крупно на тертці). Складіть в окремі ємності.
  10. Розігрійте в сковороді рафіновану олію. Обсмажте моркву протягом 5 хвилин до м’якості.
  11. Додайте буряки. Смажте, помішуючи ще 5 хвилин. Для прискорення процесу можна використовувати вже готові варені буряки у вакуумній упаковці.
  12. До сковороди до овочів додайте томатну пасту, цукор і злегка посоліть. Все добре перемішайте та тушкуйте на повільному вогні ще 1-2 хвилини. Буряк повинен розм’якшитися. Якщо ви бачите, що рідини в сковороді зовсім мало, влийте пару ложок кип’яченої води або бульйону з каструлі.
  13. У каструлю з бульйоном викладіть капусту. Доведіть до кипіння та варіть, помішуючи, близько 10 хвилин.
  14. Тепер перекладіть у каструлю зажарку. Все добре перемішайте, посоліть, поперчіть та варіть на середньому вогні приблизно 15 хвилин. За бажанням додайте лавровий лист, запашний і чорний перець горошком.
  15. Вимкніть вогонь. Накрийте каструлю із борщем кришкою. Дайте йому настоятися близько 20 хвилин. Потім розлийте по тарілках і подавайте, доки не охолонув.

ДОДАТКОВО

Якщо бажаєте, додайте в овочеву заправку нарізаний соломкою болгарський перець.

Для більш насиченого червоного кольору можна додати в кінці трохи лимонного соку (1 ст. л.) або дрібку лимонної кислоти. На смак це теж позначиться позитивним чином.

Для більш насиченого аромату можете додати в каструлю з готовим борщем, пропущений через прес часник (2-3 зубчики).

Буде смачно, якщо у тарілку з борщем покласти ложку сметани, посипати подрібненим кропом. Ну, а якщо ще з часниковими пампушками, та з тонкими скибочками сала, то взагалі буде сама досконалість!

Для приготування краще використовувати нейтральну до смаку фільтровану або бутильовану воду. Якщо ви використовуєте воду з-під крана, майте на увазі, що вона може надати страві неприємного характерного присмаку.

Щоб при нарізці цибулі не дратувати слизову оболонку очей, промийте цибулину і ніж холодною водою. Обробна дошка не вбере неприємний запах цибулі, якщо перед нарізкою натерти її шматочком лимона.

 



Back to top button